Tävla på ridskolehäst

Att tänka på för dig som vill tävla på Sleipners lektionshästar

För att få tävla på Sleipnerhäst ska du rida regelbundet på ridskolan. Övriga medlemmar kan få undantagstillstånd som alltid bara gäller för en speciell tävling. Lektionsryttarna har alltid företräde till klubbens hästar vid hemmatävlingar (undantag för instruktör som rider en häst i utbildningssyfte).

För att vara med och tävla på Sleipnerhäst måste du ha ett TÄVLINGSPASS. För att få det ska du delta i en teorikurs som tar upp allmänt om tävlingar på Sleipner, dressyr, hoppning, funktionärer samt dekorativ hästvård och efter det gör du ett godkänt skriftligt prov. Ryttare med mycket tävlingserfarenhet kan få dispens att skriva provet utan att delta i kursen. Kursen kommer att ordnas en gång per termin och mer information får du från Sleipners personal.

Tävlingspasset ska visas upp i sekretariatet vid startanmälan. Den som inte visar upp sitt pass får betala böter (1 euro). Svenskt grönt kort duger istället för tävlingspass.

Anmälning för ridkoleryttare sker alltid till kontoret på anmälningsblankett. Diskutera med din ridlärare före du anmäler dig om du är det minsta osäker på vilken klass du ska välja. Tänk på att din målsman måste skriva på anmälan om du är under 18 år. Ryttare på privathästar anmäler sig på det sätt som anges i propositionen för tävlingen.

Ange flera olika hästönskemål. Vissa hästar är mer populära än andra, och du kan inte alltid få den som du helst vill ha. Att skriva flera alternativ minskar risken att du får en häst som du inte alls vill rida. Att man inte fått den häst man önskat sig är duger inte som orsak till att stryka sig från tävlingen.

Ryttare som är under 15 år och tävlar Sleipnerhäst i XL / LC dressyr eller 70 cm och lägre hoppning ska ha en förälder eller annan ansvarig vuxen med sig på tävlingsplatsen under framridning och tävling. Ryttare som saknar vuxet sällskap får inte starta.

Kom i tid till stallet på tävlingsdagen så att du hinner förbereda dig och göra klar din häst. Minst ett par timmar före beräknad starttid behövs. Tänk på att ha med dig en hästskötare som kan hjälpa dig före och under tävlingen.

Kolla att hästen har korrekt utrustning, t.ex. benskydd är inte tillåtet i dressyren. Om du är osäker, fråga den som är ansvarig i stallet. Klubben har ett antal vita schabrak som man får låna, om du bytt schabrak ska du byta tillbaka till det som satt på sadeln förut efter att du ridit klart.

Det är alltid obligatoriskt att ha säkerhetsväst då man deltar i hopptävling på Sleipnerhäst (även på framridningen!). Gäller även på tävlingar utanför Sleipner.

Efter tävlingen ska du ta hand om hästen. Kolla om den ska ha någon mat eller om den ska ledas ut i hagen. Fråga stallansvariga om du är osäker. Plocka undan alla grejer du tagit fram, inget får hänga eller ligga kvar i stallgången!

Deltagande i tävling utanför Sleipner kräver specialtillstånd från ansvarig instruktör. Ryttaren ansvarar själv för att skaffa transport, fordon och chaufförer skall godkännas av Sleipner för att få transportera klubbens hästar. Förutsättningen är att någon från Sleipner följer med och ansvarar för hästarna. I första hand den instruktör som gett tillstånd till tävlandet, i andra hand någon av de andra instruktörerna eller någon från styrelsen. (Styrelsebeslut 2.5.2004)