Tävla på ridskolehäst

För att få tävla på Sleipnerhäst ska du vara medlem och  rida regelbundet på ridskolan. Övriga medlemmar kan få undantagstillstånd som alltid bara gäller för en speciell tävling. Lektionsryttarna har alltid företräde till klubbens hästar vid hemmatävlingar (undantag för instruktör som rider en häst i utbildningssyfte). 

Alla ridskoleryttare som anmäler sig till tävlingar bör samtidigt meddela om en funktionär. Man kan själv funktionera före, under eller efter tävlingen ( tex bygga bana eller plocka undan) eller meddela att någon kompis, förälder eller annan person funktionerar tex i caféet eller på banan.

Tävlingspass

För att vara med och tävla på Sleipnerhäst måste du ha ett TÄVLINGSPASS. För att få det ska du delta i en teorikurs som tar upp allmänt om tävlingar på Sleipner, dressyr, hoppning, funktionärer samt dekorativ hästvård och efter det gör du ett godkänt skriftligt prov. Ryttare med mycket tävlingserfarenhet kan få dispens att skriva provet utan att delta i kursen. Kursen kommer att ordnas en gång per termin och mer information får du från Sleipners personal.

Tävlingspasset ska visas upp i sekretariatet vid startanmälan. Svenskt grönt kort duger istället för tävlingspass.

Anmälan

Anmälning för ridkoleryttare sker alltid till kontoret på anmälningsblankett. Diskutera med din ridlärare före du anmäler dig om du är det minsta osäker på vilken klass du ska välja. Tänk på att din målsman måste skriva på anmälan om du är under 18 år. Ryttare på privathästar anmäler sig på det sätt som anges i propositionen för tävlingen.

Ange flera önskemål på häst. Vissa hästar är mer populära än andra, och du kan tyvärr inte alltid få den som du helst önskar tävla med. Att man inte fått den häst man önskat sig duger inte som orsak till att stryka sig från tävlingen.

Ryttare som är under 15 år och tävlar Sleipnerhäst i LD / LC dressyr eller 70 cm och lägre hoppning ska ha en förälder eller annan ansvarig vuxen med sig på tävlingsplatsen under framridning och tävling. Ryttare som saknar vuxet sällskap får inte starta.

Före tävlingen

Kom i tid till stallet på tävlingsdagen så att du hinner förbereda dig och göra klar din häst. Gärna ett par timmar före beräknad starttid. Tänk på att ha med dig en hästskötare som kan hjälpa dig före och under tävlingen.

Kolla att hästen har korrekt utrustning, t.ex. benskydd är inte tillåtet i dressyren. Om du är osäker, fråga den som är tävlingsledare. Klubben har ett antal vita schabrak som man får låna, om du har bytt schabrak så får du gärna byta tillbaka till det som satt på sadeln förut efter att du ridit klart.

Det är alltid obligatoriskt att ha säkerhetsväst då man deltar i hopptävling på Sleipnerhäst (även på framridningen). Detta gäller även på eventuella tävlingar utanför Sleipner.

Efter tävlingen

Efter tävlingen ska du också ta hand om hästen, kolla om den ska ha någon mat eller om den ska ledas ut i hagen. Fråga stallansvariga om du är osäker. Plocka undan alla grejer du tagit fram, ingen utrustning ska hänga eller ligga kvar i stallgången. 

Deltagande i tävling förutsätter att den tävlande antingen själv är funktionär före, under eller efter tävlingen eller anmäler en annan person som funktionär (det kan vara en förälder, kompis eller släkting). 

Framridning

Innan man startar i tävlingen ska man värma upp hästen och sig själv ("rida fram"). Om man inte är så van att tävla är det bra att ha med någon som hjälper till på framridningen, eller åtminstone på förhand fundera ut hur man ska göra. Meningen är ju att hästen ska vara pigg och alert när den kommer in på banan, så man ska inte rida så länge att hästen hinner tröttna. Det är bra att rida igenom några av rörelserna som ingår i programmet (dressyr) eller hoppa några språng (hoppning). 

Acke hoppning
Tävlingsresultat

Här finns resultaten från tävlingarna på Sleipner.